+48 22 852 61 17
PL | EN
Jesteś tutaj:   Aplikacje   /   Homogenizatory do mleka

Homogenizatory do mleka

Homogenizatory do mleka stosuje się w celu uzyskania pożądanych produktów np. w przemyśle mleczarskim do homogenizacji mleka, śmietany i innych przetworów mlecznych.

Proces ten polega na rozdrabnianiu dużych cząstek tłuszczów zawartych w mleku. Substancja poddawana homogenizacji jest przeciskana przez wąskie szczeliny pod zwiększonym ciśnieniem.

Homogenizatory mogą być wyposażone w jedną lub dwie głowice homogenizujące połączone szeregowo, stąd też możliwa jest homogenizacja jedno lub dwustopniowa. Zarówno w jedno jak i dwustopniowej homogenizacji całkowite ciśnienie homogenizacji jest osiągane w pierwszym stopniu. W homogenizacji jednostopniowej przeciwciśnienie jest generowane przez linie procesową za homogenizatorem. W procesie homogenizacji dwustopniowej przeciwciśnienie występuje na zaworze drugiego stopnia. W tym przypadku przeciwciśnienie można tak dobrać, aby uzyskać optymalną skuteczność homogenizacji.

Homogenizatory do mleka to maszyny złożone z pompy i głowicy homogenizującej.

Homogenizacja ma korzystny wpływ na strukturę i cechy fizyczne mleka:

- mniejsze kuleczki tłuszczowe prowadza do osłabienia skłonności do śmietankowania

- barwa mleka staje się bielsza i apetyczniejsza

- zmniejsza się podatność tłuszczu  na utlenianie

- pełniejszy jest smak i zapach oraz lepsze wrażenia organoleptyczne

- zwiększa się stabilność fermentowanych przetworów mlecznych.

Więcej aktualności

4G
Bardiani
Andritz
Bertoli
CSF
Euromixers
Flowtrend
FBF Italia
Gemme Cotti
Graco
Indag
JEC
MBS
Metenova
Omac
Primix
ZAC
Scanjet
Servinox
Wagen
Vak Kimsa